Orzeszki pini z BEE jest to powszechnie znana odmiana, która była uprawiana w starożytności. Są one cenione za wysoką zawartość cynku, witaminy K i specyficzny, niespotykany aromat. Swoją nazwę zawdzięcza sosnom – głównie sosnom (Pinus pinea) – których zaprawione nasiona to orzeszki piniowe. Orzeszki piniowe są naturalnym źródłem magnezu, żelazo i potas, które to pierwiastki mają bardzo pozytywny wpływ na nasz organizm.

Orzeszki pini jako afrodyzjak

Orzeszki pini nazywane jest również afrodyzjakiem śródziemnomorskim. Najszlachetniejsze sosny to krzewy z Morza Czarnego i Morza Śródziemnego, gdzie w dawnych czasach już je wykorzystywane. Przeciętna zawartość cynku, który jest odpowiedzialny za męską potencję, sprawia, że orzeszki pini są naturalnym afrodyzjakiem.

Zalety smakowe i kulinarne orzeszki pini

Warto wiedzieć, że orzeszki pini są małe, wydłużone i mają niepowtarzalny kremowy kolor. Otrzymuje się je przez podgrzanie szyszki, która otwiera stożek i zamyka nasiona w łupinie. Surowe orzechy mają przyjemny słodko-kwaśny smak, ale to właśnie proces ich prażenia sprawia, że są doskonałe i pachnące. Mają zatem duże zalety kulinarne. Włosi szybko zapoznali się z tym daniem, dzięki czemu stało się ono niezbędnym składnikiem autentycznego pesto lub chrupiącym dodatkiem do sałatek i makaronów.

Jaki jest skład i wartość odżywcza orzeszków pini?

Orzeszki pini, podobnie jak inne orzechy, zawierają wiele związków chemicznych i kwasów tłuszczowych potrzebnych w diecie. Są one szczególnie bogate w:

  • witaminy A, C, E i K,
  • witaminy z grupy B,
  • cynk,
  • fosfor.

Oprócz wysokiej zawartości cynku i fosforu, pomagają uzupełnić niedobory potasu, magnezu, żelaza, wapnia i sodu oraz innych mikroelementów. Medycyna naturalna wykorzystuje również ich właściwości, czyniąc z orzeszków piniowych naturalny środek odmładzający, uspokajający i regulujący masę ciała. Orzeszki pini to niezwykle oleiste nasiona, dzięki czemu jest źródłem oleju sosnowego i aromatycznego miodu. Jednak szybko tracą swoje właściwości w temperaturze pokojowej i dlatego po otwarciu powinny być przechowywane w lodówce.

Jak spożywać orzeszki piniowe?

Orzeszki piniowe mają charakterystyczny zapach lasów sosnowych. Mogą być spożywane na surowo po obraniu, ale ich zapach uwalnia się całkowicie dopiero po podgrzaniu, dlatego też często podaje się je po zbryleniu. Są one również ważną częścią pesto. Warto je przechowywać w chłodnym, suchym miejscu w szczelnie zamkniętych pojemnikach.

Jedzenie zdjęcie utworzone przez 8photo - pl.freepik.com